7 milioane de romani au plecat din tara, 90% pentru totdeauna

Desi autoritatile sustin ca „Doar” 5 milioane de romani au paratit tara, facand asta temporar, in realitate, numarul acestora este mult mai mare. Directorul executiv al Asociatiei Internationale a Intreprinderilor Creative din Belgia (AIICB), Cezar Caleap, a anuntat ca aproximativ 7 milioane de romani au parasit tara, dintre acestia, 90% definitiv.

Belgia poate fi pentru noi un prim proiect pe care sa il creionam. Sunt convins ca exista mai multe zone de interes ale business-ului. E adevarat ca Belgia sau Bruxelles-ul nu sunt atat de ofertante din punct de vedere al business-ului, dar ce vreau sa spun este ca avem acolo diaspora romaneasca, este prima comunitate dupa belgieni.”, a declarat acesta.

Diaspora romaneasca se afla pe primul loc in ceea ce priveste numarul de persoane si in Spania, Italia sau Anglia. „In realitate, avem aproape 7 milioane de romani plecati in strainatate”, a mai spus Cezar Caleap. Dintre acestia, putini sunt cei care mai doresc sa se intoarca. Desi Ministerul de Externe a declarat ca doar 5 milioane de romani au rezidenta, de fapt, inca 2 milioane de romani nu au actele in regula, nefiind declarati si aflandu-se intr-un continuu dute – vino.

In Belgia, sunt peste 170.000 de romani. Dintre acestia, 48.000 se afla in capitala Bruxelles. Asociatia isi doreste sa devina un centru de reprezentare al antreprenorilor romani care isi doresc sa dezvolte o afacere in Belgia sau care au deja una.

Romanii obisnuiesc sa plece in alte tari in special pentru a strange bani ca sa isi inceapa o afacere sau pentru a lucra intr-un job de top. Problema cea mai mare este ca pleaca din tara clasa de mijloc. Iata cateva statistici referitoare la aceasta situatie:

– dupa Siria, tara noastra este pe locul doi in lume ca numar de populatie care emigreaza.

– din tara ies 9 romani pe ora, 17% din populatia activa a tarii, 1/5 din intreaga populatie.

– au plecat 40.000 de medici, 84. 000 dee tineri sub 36 de ani, din care 19% cu studii superioare.

– suntem sursa de forta de munca calificata pentru tari precum Austria, Ungaria, Germania, Franta si supercalificata pentru Canada si SUA.